Az emberiség történelmének utolsó pár évtizedében az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége ugrásszerűen nőtt, a táplálékok minősége drasztikusan csökkent, és az elhízás világszerte az egyik legkomolyabb egészségi problémává vált. Az elhízásban ugyanakkor komoly szerepet játszik egy másik, viszonylag újkeletű faktor: a konstans stressz.  Stresszhelyzet esetén ugyanis a szervezet pillanatokon belül cukrot, azaz azonnal felhasználható energiaforrást állít elő, hogy a helyzetet harccal, meneküléssel stb. kezelni tudja. Ha azonban a stresszhelyzet nem valós, (mint ahogyan például fizikai támadás esetén nagyon is valós), és a stresszhelyzet elhárításához nincs szükség tényleges fizikai aktivitásra (a híradó megtekintése közben nem harcolunk, menekülünk), a szervezetben raktározott és a villámgyorsan előállított cukor nem kerül felhasználásra: mérgező zsigeri zsírrá alakul.

Nagyon fontos tudni, hogy miután a stresszhelyzet első pillanataiban kiürültek a szervezet cukortartalékai, a további cukrokat testünk az izmok és a csontok cukorrá történő átalakításával állítja elő!

Magyarán, ha folyamatos stresszben élünk, testünk izomzatunkat és csontozatunkat cukorrá alakítja, mely cukor zsírként kerül eltárolásra! Ha tehát valaki stresszes életet folytat, (életmódjától függően) megeshet, hogy akkor is hízik, ha egész nap csak sovány csirkemellet és jégsalátát fogyaszt!

Go to top