Dr. Toru Abo, Nigatai Egyetem professzora a neurológia és az immunológia kapcsolatát vizsgálta. Kutatásai során feltárta az adrenalin felszabadítását okozó szimpatikus idegrendszeri idegsejtek és az (adrenalin-receptorral rendelkező) granulocita fehérvérsejtek kapcsolatát. Ha a stressz hatására a szimpatikus idegrendszer aktivizálódik, úgy bizonyos neuronok adrenalintermelést indukálnak. Amennyiben a vérben megemelkedik az adrenalin szinjte, az adrenalin-receptorral működő immunsejtek, a granulociták száma is emelkedni kezd.

Az adrenalin és a granulociták

A granulociták feladata az idegen eredetű mokrobák elpusztítása. Feladatukat egy igen mérgező anyag, az aktív oxigén (bizonyo típusai) segítségével végzik el. Ha azonban nincs valódi, fizikai sérüléssel, a szervezetbe behatoló mikrobákkal "járó" stresszhelyzet, - ahogyan például a sárga csekkekkel való küzdelem nem jár külsérelemmel... - akkor egyrészt a stressz hatására zsír keletkezik, másrészt a granulociták nem találnak valódi ellenséget, és egyszer csak, élettartamuk végén elpusztulnak. Ekkor fegyverük, az aktív oxigén "elszabadul", (sőt, idővel tovább oxidálódik, és még mérgezőbbé válik), és az egészséget sejteket kezdi el pusztítani. Ez a toxin egyfelől direkt módon pusztítja a sejtek DNS-ét, ami a sejt egészségtelen fejlődéséhez vezethet, másrészt károsítja a mitokondriumot, amely normál esetben képes lenne a sejtet megjavítani, vagy, ha az már nem lehetséges, akkor elpusztítani.

Az acetilkolin és a limfociták

A relaxáció hatása ezzel pont ellentétes. A meleg, a pihenés, jó hangulat, a nevetés, a kikapcsolódás a vegetatív idegrendszer  paraszimpatikus részét aktiválja, mely az ellazulásért, a regenerációért felelős. Ha a paraszimpatikus idegrendszer aktív, egy acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag szabadul fel. (Szemben a stressz - szimpatikus idegrendszer - adrenalin folyamattal.) Ebben az esetben nem a már említett granulociták, hanem az acetilkolin receptorral rendelkező limfociták szaporodnak fel a szervezetben. Míg a granulociták a mikrobákat pusztítják, a limfocita immunsejtek az idegen, káros anyagokat és hulladékokat takarítják el (falják fel.) Ha kellő számú limfocita aktivizálódott, úgy azok eltávolítják a táplálkozás során visszamaradt felesleget, az elpusztult mikrobákat és a daganatos sejteket. A paraszimpatikus idegrendszeri hatás eredményeképpen a testhőmérséklet emelkedik, a vérkeringés, vagyis végső soron a sejtek oxigén- és tápanyagellátása is javul. Más szóval, a pihenés és a relaxáció eredményeként tisztul és regenerálódik a szervezet.

Go to top