A mitokondrium az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó, bakteriális eredetű sejtszervecske.

A mitokondrium őse egy aerob, vagyis oxigén felhasználására képes baktérium (prokarióta sejt) volt. Az evolúciós fejlődés során egy ősi anaerob, oxigén felhasználására képtelen eukarióta sejt bekebelezte, ám nem emésztette meg. A prokarióta és az eukarióta sejt "házasságából" létrejött sejtben együtt fejlődött tovább a két alkotóelem. A koevolúció során olyan szoros lett az együttműködés, hogy ma már nem tudnának egymás nélkül meglenni. (A mitokondrium működéséhez szükséges fehérjék egy részét nem a sejtszervecske, hanem a sejt állítja elő. Másfelől viszont az oxigén felhasználására kizárólag a mitokondrium képes.)

mitokondrium

 

A mitokondrium a sejtben legalább egy, de akár több ezer példányban is előfordulhat.

A mitokondrium végzi el a sejtszintű légzést: a mitokondrium az egyetlen olyan "szerv" (sejtalkotó összetevő), amely képes az oxigént felhasználni! Fontos tudni, hogy a mitokondriumok által felhasznált oxigén mintegy 5%-a megfelelő működés és egészséges szervezet esetén is mérgező aktív oxigénné alakul, amely magát a sejtet is roncsolja. A "rendeltetésszerű oxigénhasználat" mellett is keletkezik tehát aktív oxigén, amely a sejt természetes öregedéséhez vezet. (A tudomány jelenlegi állása szerint ez a toxin kizárólag külső forrásból szárma aktív hidrogénnel semlegesíthető.)

A mitokondrium állítja elő az ATP-t (adenozin-trifoszfátot), vagyis az elő szervezetek által használt tulajdonképpeni (kémiai) energiát. Az élő szervezetek mindenfajta tevékenységükhöz (növekedés, anyagcsere, mozgás) ATP-t használnak. A mitokondrium tehát az élő szervezetek "erőműve".

A mitokondrium választja ki továbbá a citokrom-C nevű fehérjét, mely az ún. programozott sejthalál lebonyolításáért felelős.

Go to top