Mitől különleges a Iyashi-dome által létrehozott hő? Miben különbözik a más eszközök (szauna, infraszauna) által kibocsátott hőtől?

A hőmérséklet, mint mindannyiunk által jól ismert fizikai paraméter csak egy olyan mérőszám, amellyel egy elektromágneses sugárzást jellemezhetünk. A klasszikus szauna hőmérséklete akár a 100 celsius fokot is elérheti, mégis meglepően hosszú ideig elviselhető; az emberi szervezet hosszasan képes kiegyensúlyozni az extrém magas külső hőmérsékletet.

A Iyashi-dome (beállítástól függően) mindössze maximum 45 celsius fok hőmérsékleten működik, ám ennek a hőnek egészen más a hatásfoka és az élettani következménye. A Iyashi-dome által kibocsátott hő - mind érzetében, mind eredményében - sokkal közelebb áll a lázhoz, mint egy külső hőforrás okozta forrósághoz. Míg például a szauna [C ábra] a testet kívülről melegíti, és - miként az a hőtérképes felvételekből kiválóan látszik - leginkább a bőr külső rétegeit melegíti, a Iyashi-dome [B ábra] a szervezetet belülről kezdi el fűteni (maghő), és egy idő után a teljes szervezet hőmérsékletét (és nem csupán a bőrét) megemeli. Mindez a Iyashi-dome felépítésének, az alkalmazott technológiának (szénből készül fűtőpanelek) a következménye.

 

hoterkep

 

A Nobel-díjas német fizikus, Wilhelm Wien ún. eltolódási és sugárzási törvénye alapján kiszámítható, hogy az emberi test átlagos hullámhossza 9,4 μm. Ugyanezen számítások alapján megállapítható bármely más sugárzó test hullámhossza. A kerámia alapú anyagok hullámhossza 4,3 μm, míg a Iyashi-dome-é 8,7 μm.

Mit jelent mindez? Azt, hogy a kerámia alapú hő (így a szauna, az infraszauna stb.) hullámhossza igen messze van az emberi test átlagos frekvenciájától, (éppenséggel annak alsó határán van), míg a szénalapú hőt termelő Iyashi-dome hullámhossza az emberi test hullámhosszába, a sejtmegújulásért felelős növekedési hullámok tartományába esik.

Miért is fontos az, hogy a Iyashi-dome és az emberi test növekedési hullámhossza megegyezik?

Az ún. hangvilla-effektus lényege, hogy az azonos hullámhosszra hangolt hangvillák esetében az egyik megszólaltatott hangvilla megszólaltatja a tőle távol eső másik hangvillát. Ezzel a módszerrel akár hangvillák egész sora működésbe hozható. Két rézből készült (tehát azonos frekvenciájú) hangvilla így kölcsönösen rezonál egymásra, míg egy rézből és egy vasból készült hangvilla nem képes egymást megszólaltatni.

Ugyanezen okból a tengeri sós fürdő sokkal jobban, sokkal mélyebben melegíti a testet, mint a közönséges víz. Az emberi test döntően vízből áll, és ez a víz nagyon közeli rokonságban van a tengervízzel. (Nagy vérveszteség esetén a vér pótolható higított tengervízzel, mint ahogyan ez a második világháború alatt a csendes-óceáni harcok során dokumentáltan számos esetben meg is történt.) Lévén, hogy a vér nagyban hasonlít a tengervízre, a tengeri sós fürdő rezgésszáma nagy hasonlóságot mutat az emberi test frekvenciájával, így az ilyen víz hője a hangvilla-jelenség miatt rendkívül hatékonyan képes felmelegíteni a testet.

A Iyashi-dome tehát nem csupán a bőrfelszínt melegíti, de belülről-kifelé haladva az egész testet felfűti; tulajdonképpen lázat hoz létre.

Go to top